Konvertering

På din webbplats kan varje klick och interaktion vara avgörande, där konvertering spelar en central roll. Konvertering inom digital marknadsföring refererar till den process där besökare på en webbplats omvandlas till betalande kunder eller utför någon form av önskad handling, som att fylla i ett formulär eller registrera sig för ett nyhetsbrev. Konvertering är mer än bara en affärstransaktion. Det är en indikator på hur effektiva dina marknadsföringsstrategier och webbplatsdesign är för att driva potentiella kunder längs försäljningstunneln. Låt oss djupdyka i vad konvertering är, varför det är viktigt samt hur du kan mäta och förbättra konverteringsgraden. Häng med för att lära dig mer om konvertering och hur vi på new customers kan hjälpa dig.

Konvertering

Vad är en konvertering?

Konvertering, inom digital marknadsföring, är när en besökare på din hemsida utför en specifik handling som du har definierat som värdefull. Denna handling, eller ”konvertering”, visar att besökaren har tagit ett steg mot att bli en kund eller har uppfyllt ett annat värdefullt mål för ditt företag.

Konvertering är alltså inte begränsad till bara köp. En rad olika handlingar kan betraktas som konverteringar, beroende på din verksamhet och dina mål. Här är några exempel:

 • Försäljningar: Det mest uppenbara exemplet på en konvertering är när en besökare köper något från din webbplats. Detta är den vanligaste typen av konvertering för e-handelsföretag.

 • Ifyllda formulär: Om besökaren fyller i ett formulär på din webbplats, som ett kontaktformulär eller en ansökan om en kostnadsfri offert, räknas det också som en konvertering.

 • Prenumerationer: Om en besökare prenumererar på ditt nyhetsbrev, din blogg eller ditt premiuminnehåll, har de konverterat. Denna typ av konvertering är särskilt viktig för företag som drivs av innehållsmarknadsföring eller lead generation.

 • Nedladdningar: Om din verksamhet erbjuder digitala produkter som appar, e-böcker, white papers eller en programvara, är en nedladdning en konvertering.

 • Registrering: Om en besökare registrerar ett konto på din webbplats, har de konverterat. Detta gäller för allt från sociala medieplattformar, till onlinebutiker och SaaS-produkter (Software as a Service).

Varje konvertering representerar ett positivt engagemang från en besökare och är ett bevis på att dina marknadsföringsansträngningar ger resultat.

Funnel leads

Varför är konvertering viktig?

Konvertering är livsnerven i varje onlineverksamhet. Utan konverteringar, oavsett om de är försäljningar, prenumerationer, nedladdningar eller registreringar, skulle ditt företag inte kunna överleva.

4 anledningar till varför konvertering är så viktigt:

 1. Effektiviteten av din marknadsföringsstrategi

Konverteringsgraden, det vill säga procentandelen av webbplatsbesökare som konverterar, är en direkt indikator på hur effektiv din marknadsföringsstrategi är. Om du har en hög konverteringsgrad innebär det att du lyckas locka rätt besökare till din webbplats och övertyga dem att utföra önskade handlingar.

 1. Ökad avkastning på investering (ROI)

Varje marknadsföringskampanj kostar, oavsett om det handlar om tid, pengar eller resurser. Ju fler konverteringar du får, desto högre blir din ROI. Omvändningen är också sann: om du har låga konverteringsgrader kan dina marknadsföringskostnader överstiga dina intäkter, vilket leder till negativ ROI.

 1. Affärsresultat

Konverteringar leder direkt till affärsresultat. Fler försäljningar innebär mer intäkter. Fler prenumerationer kan innebära större publik och mer långsiktig intäkt. Fler nedladdningar kan innebära fler användare och mer märkeskännedom.

 1. Kundinsikter

Genom att mäta och analysera dina konverteringar kan du få djupare insikter om dina kunder. Du kan förstå vad de gillar, vad de inte gillar och vilka av dina erbjudanden eller innehåll som tilltalar dem mest. Denna information kan sedan användas för att förbättra din produkt, din webbplats och dina marknadsföringsstrategier.

Termer och räkneexempel inom konvertering

Konverteringsgrad (Conversion Rate)

Detta är förhållandet mellan antalet konverteringar och det totala antalet besökare på din webbplats eller till din marknadsföringskampanj. Om du till exempel har haft 100 besökare och 5 av dem har genomfört en konvertering (t. ex. ett köp), så är din konverteringsgrad 5%.

Klickfrekvens (Click-Through Rate, CTR)

Detta är förhållandet mellan antalet klick på en specifik länk (t. ex. från en annons eller ett e-postutskick) och antalet gånger den länken har visats (även känd som ”impressions”). Om din annons har visats 1000 gånger och 50 personer har klickat på den, så är din klickfrekvens 5%.

Bounce Rate

Detta är procentandelen av besökare som kommer till din webbplats och lämnar den igen utan att besöka någon annan sida eller utföra någon handling. En hög bounce rate kan tyda på att ditt innehåll inte är tillräckligt engagerande, eller att dina sidor inte uppfyller besökarnas förväntningar.

Cost Per Click (CPC)

Detta är den kostnad du betalar för varje klick som din annons får. Det används ofta i betald sökmotorannonsering, som Google Ads.

Cost Per Acquisition (CPA)

Detta är den totala kostnaden för att förvärva en kund. Det beräknas genom att dela de totala marknadsföringskostnaderna med antalet konverteringar. Om du till exempel har spenderat 500 kronor på marknadsföring och får 10 nya kunder, så är din CPA 50 kronor.

Cost Per Lead (CPL)

Detta är kostnaden för att generera ett potentiellt lead. Det beräknas genom att dela de totala marknadsföringskostnaderna med antalet genererade leads.

Förändra ditt besökarantal och upptäck ditt framtida SEO-resultat!

Levererat värde per månad

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Vill du veta mer? Kontakta oss!

CO Founder / Senior SEO-specialist

+46 70 718 96 97 robert@newcustomers.se

 

Varför optimering av konverteringsfrekvens är avgörande

Optimering av konverteringsfrekvens (Conversion Rate Optimization eller CRO) är en avgörande process för varje verksamhet med digital närvaro. CRO handlar om att göra små, inkrementella förändringar på din webbplats för att öka sannolikheten att en besökare konverterar till en kund.

Det är svårt att veta hur en webbplats och dess innehåll ska prestera och vad den ska generera från start. Därför är det högst nödvändigt att optimera siten och helt enkelt testa och mäta resultat löpande för att öka konverteringen.

CRO är avgörande av många anledningar, bland annat:

 1. Förbättrar ROI: Varje konvertering representerar en returnering på dina marknadsföringsinvesteringar. Ju fler konverteringar du får, desto högre blir din ROI.

 2. Reducerar kostnaden per ny kund: Om du kan få mer värde från varje besökare genom att öka din konverteringsfrekvens, kan du faktiskt minska din totala kostnad per kundanskaffning.

 3. Förbättrar kundförståelse: Genom att testa olika aspekter av din webbplats och se vad som leder till fler konverteringar, kan du få värdefulla insikter om vad dina kunder gillar och inte gillar och därefter ge dem vad de vill ha.

En av de mest effektiva metoderna för CRO är A/B-testning. Här är stegen för att genomföra en A/B-test:

 1. Identifiera en hypotes: Baserat på din data och dina insikter, identifiera en del av din webbplats som kan förbättras för att öka konverteringar. Det kan vara allt från design, till innehåll eller hemsidans layout. Skapa en hypotes om hur förändringen kan förbättra konverteringsfrekvensen.

 2. Skapa två versioner: Skapa två versioner av samma webbsida – exempelvis en kontrollversion (A) som är din nuvarande design och en testversion (B) som innehåller den förändring du vill testa.

 3. Del upp trafiken: Dela upp din trafik jämnt mellan de två versionerna. Detta kan göras genom olika verktyg och plattformar som erbjuder A/B-testning.

 4. Analysera resultaten: Efter en viss period, analysera resultaten av testet. Vilken version ledde till fler konverteringar? Om testversionen (B) presterade bättre, överväg att implementera ändringen permanent.

 5. Upprepa processen: CRO är en kontinuerlig process. När du har avslutat en A/B-test, identifiera nästa område för förbättring och upprepa processen.

Behöver du hjälp med att konverteringsgsoptimera din webbplats?

Behöver du hjälp med att konverteringsgsoptimera din webbplats?

Eller som vi säger – säljträna din webb. Våra samarbeten har inga gråzoner, då vi vill att allt vi gör ska mätas från dag ett i Google Analytics.

Detta, tillsammans med din personal som jobbar med att ta hand om dina leads och inkommande förfrågningar, är en viktig del i vår optimeringsprocess.

Så kan du höja din konverteringsgrad

Värde SEO

Sökmotoroptimering (SEO) och konvertering går hand i hand. Medan SEO handlar om att driva trafik till din webbplats, handlar konvertering om att omvandla denna trafik till betalande kunder eller uppfylla andra affärsmål.

En väl optimerad webbplats för sökmotorer kan dra till sig massor av besökare, men om den inte är optimerad för konvertering kan dessa besökare lämna utan att utföra någon önskad handling. Å andra sidan, om din webbplats är väl optimerad för konvertering, men inte för SEO, kanske du inte får tillräckligt med trafik att konvertera i första hand. Det finns några sätt som SEO kan bidra till ökad konvertering:

Rätt trafik

Genom att använda relevanta sökord i ditt innehåll kan du locka besökare som är mer benägna att konvertera. Till exempel, om du säljer ekologiskt kaffe, vill du ranka för nyckelord som ”köp ekologiskt kaffe” snarare än bara ”kaffe”.

Användarvänlighet

Sökmotorer belönar webbplatser som erbjuder en bra användarupplevelse, vilket också ökar chansen för konvertering. Detta innefattar snabb laddningstid, mobilvänlighet, tydlig navigering och högkvalitativt innehåll.

Lokal SEO

För lokala företag kan lokal SEO bidra till konvertering genom att locka kunder i ditt geografiska område. Genom att optimera din webbplats för lokala söktermer, kan du locka besökare som är mer benägna att bli kunder.

Title-taggar och meta descriptions

Genom att skriva attraktiva title-taggar och meta descriptions och titlar som visar vad besökarna kan förvänta sig från ditt innehåll, kan du öka chansen att de stannar på din webbplats och konverterar.

Strukturerad data

Genom att använda strukturerad data, även kallat Schema Markup, kan du ge sökmotorer mer detaljerad information om ditt innehåll, vilket kan förbättra dina placeringar i sökresultaten och öka chansen för konvertering.

Kom ihåg att SEO och konverteringsoptimering bör gå hand i hand för att maximera din webbplats prestanda och affärsresultat.

 

Verktyg för spårning av konvertering

Att spåra konverteringar är en viktig del av all digital marknadsföring. Genom att övervaka och mäta konverteringar kan du förstå vilka av dina strategier som fungerar och vilka som behöver förbättras.

Det finns många verktyg tillgängliga för att hjälpa till med detta, men Google erbjuder några av de mest kraftfulla och populära. Här är några av de mest använda Google-verktygen för spårning av konverteringar:

 1. Google Analytics: Detta är det mest omfattande verktyget för analys av webbplatstrafik. Du kan spåra konverteringar genom att ställa in konverteringsmål som matchar dina affärsmål, till exempel ett köp, ifyllande av ett formulär eller en sidvisning. Du kan sedan se vilka kanaler, kampanjer eller sökord som leder till flest konverteringar.

 2. Google Search Console: Medan detta verktyg främst används för SEO, kan det också ge insikter om hur dina organiska sökresultat bidrar till konverteringar. Genom att kombinera data från Google Search Console med Google Analytics kan du få en mer holistisk bild av din digitala närvaro och prestanda.

 3. Google Tag Manager: Detta verktyg gör det lättare att implementera och hantera spårningstaggar på din webbplats. Du kan använda det för att ställa in konverteringsspårning för Google Ads, remarketingtaggar och mer.

 4. Google Ads: I Google Ads kan du spåra konverteringar som genereras från dina betalda sökannonser. Du kan se exakt vilka annonser och sökord som leder till konverteringar, vilket hjälper dig att optimera dina kampanjer för bättre ROI.

 5. Google Optimize: Detta är Googles A/B-testningsverktyg, som låter dig testa olika versioner av din webbplats för att se vilken som leder till högre konverteringsfrekvenser. Du kan sedan koppla ihop det med Google Analytics för att analysera resultaten.

customer connect

 

Förbättra din Leadshantering med Customer Connect

Kontakta affärsansvarig

Kontakta affärsansvarig

Hanna Modig

Head of Content

+46 70 280 90 95 hanna@newcustomers.se

30+

kunder

8 st

specialister

10M+

omsättning 2022/2023

17.5K

leads 2022

Några av våra kunder

“Förutom att förbättra våra resultat hjälper New Customers oss att hjälpa oss själva vilket var centralt för oss när vi letade efter en partner. Under de år vi jobbat med New Customers har vi blivit betydligt smartare och självgående vilket varit otroligt utvecklande. När vi behöver dem finns de alltid där som bollplank!”

Maria Kruusmägi
Marketing Coordinator på Mercuri International Sverige AB

“Så tacksam över att vi valde att samarbeta med new customers. Vi kan redan efter ett par veckor se hur vi klättrar på google och får in nya helt gäster och bokningar. De är experter på sina områden och otroligt bra på att förklara och lära ut. Rekommenderar new customers till alla som har en digital närvaro. ⭐️”

Erica Medberg
Marknadschef på Villa Fridhem