Leads

Det är viktigare än någonsin att förstå och effektivt hantera potentiella kunder, eller leads som det också kallas. Att generera och bearbeta leads är kärnan i varje företags marknadsföringsstrategi – oavsett storlek eller bransch. Men vad är leads egentligen? Hur definieras de? Vilka olika typer av leads finns det och hur kan man generera fler? Låt oss gå igenom begreppet leads och dess betydelse för framgångsrik försäljning och tillväxt, samt hur vi på new customers kan hjälpa till.

Funnel leads

Värde SEO

Räkna ut ditt företags värde med SEO! Hur många fler Leads och förbättrad försäljning

Förändra ditt besökarantal och upptäck ditt framtida SEO-resultat!

Levererat värde per månad

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Vill du veta mer? Kontakta oss!

CO Founder / Senior SEO-specialist

+46 70 718 96 97 robert@newcustomers.se

 

Lead – new customers

Vad är leads?

Leads är ett centralt begrepp inom försäljning och marknadsföring. Termen används för att beskriva potentiella kunder som på något vis har interagerat med ett företag genom att visa intresse för en produkt, tjänst eller ett erbjudande. Detta intresse kan manifesteras på olika sätt, till exempel genom att kunden fyller i en formulär på företagets webbplats, kontaktar företaget direkt, eller helt enkelt klickar på en annons.

Vad definierar ett lead?

Ett lead kan beskrivas som en person eller ett företag som på något vis har visat intresse för ditt företags produkter eller tjänster genom att dela med sig av sina kontaktuppgifter. Genom olika marknadsföringsmetoder kan leads genereras och dessa kan befinna sig på olika nivåer i köpresan.

Olika typer av leads

Förståelsen för olika typer av leads är en viktig faktor i din leadgenereringsstrategi. Genom att känna till och förstå skillnaderna mellan olika typer av leads kan du anpassa din kommunikation i olika steg, vilket gör ditt arbete mer effektivt och ökar chansen att konvertera leads till betalande kunder.

Vad är ett lead - new customers

Marketing Qualified Leads (MQL)

Dessa leads har visat ett visst intresse för ditt företag genom att engagera sig i dina marknadsföringsaktiviteter, som att delta i ett webbinarium eller ladda ner en PDF. De är dock inte alltid redo att köpa och behöver bearbetas vidare av marknadsavdelningen genom att tillhandahålla relevant och tilltalande innehåll.

Sales Qualified Leads (SQL)

Dessa leads har visat ett direkt intresse för att köpa dina produkter eller tjänster, exempelvis genom att ställa en fråga eller fylla i ett kontaktformulär. När en kontakt blir ett SQL, skickas den vanligtvis över från marknadsavdelningen till säljavdelningen för vidare uppföljning.

Utöver dessa finns det också en kategorisering baserad på engagemangsnivå – varma och kalla leads.

Kalla leads

Detta är personer eller företag som nyligen har blivit medvetna om ditt företag, men som vet lite eller ingenting om vad du erbjuder. Dessa leads kräver mer arbete för att värma upp och förbereda för försäljning.

Varma leads

Detta är personer eller företag som har visat ett större intresse och är mer benägna att bli kunder. De är vanligtvis mer bekanta med ditt företag och dess erbjudanden och har sannolikt redan interagerat med ditt företag på något sätt.

För att maximera effektiviteten i ditt leadgenereringsarbete är det alltså av största vikt att förstå dessa olika typer av leads, för att anpassa dina strategier och aktiviteter därefter.

Få kostnadsfri analys

Få kostnadsfri analys

Vill du ranka högt på Google? Oavsett vilken bransch du verkar inom, kan vi hjälpa dig när du vill att nå toppen på dina mest strategiska och affärsnära sökord. Du är när som helst varmt välkommen att kontakta oss på new customers via e-post, telefon eller kontaktformuläret intill, så ser vi till att snabbt komma igång med din SEO. Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Vad innebär leadsgenerering?

Tips

Processen för leadsgenerering syftar till att attrahera potentiella kunder till en organisation och samla deras kontaktinformation. Detta görs genom att väcka deras intresse och engagemang, för att därefter leda dem vidare genom den välkända försäljningspipen mot konvertering.

Värdefullt innehåll i kombination med exempelvis gratis nedladdningar, kostnadsfria testperioder eller rabattkoder kan användas för att locka besökare att dela med sig av sina kontaktuppgifter. När en besökare omvandlats till ett lead, kan organisationen fortsätta att marknadsföra sina produkter eller tjänster för dem, med syfte att omvandla dem till betalande kunder.

6 tips för att få fler leads

Att skapa en effektiv strategi för att generera fler leads kan göra stor skillnad för ditt företag. Här följer några strategier som kan hjälpa dig att öka antalet leads:

 1. Skapa värdefullt innehåll

Genom att erbjuda innehåll som är relevant och tillför värde för din målgrupp kan du locka fler potentiella kunder. Innehållet kan vara i form av blogginlägg, e-böcker, webbinarier eller guider.

 1. Satsa på sökmotoroptimering (SEO)

Genom att optimera din webbplats för sökmotorer kan du förbättra din synlighet online, ta dig in i deras egenvalda köpprocess och således nå ut till fler potentiella kunder.

 1. Annonsera

Genom exempelvis Google Ads kan du att nå en bredare publik och få fler leads.

 1. Sociala medier

Att använda sociala medieplattformar för att marknadsföra ditt företag och dina produkter eller tjänster kan hjälpa dig att nå ut till en bredare publik och generera fler leads.

 1. E-postmarknadsföring

Genom att skicka ut nyhetsbrev och erbjudanden till din e-postlista kan du behålla intresset hos dina nuvarande kunder och även locka nya leads.

 1. Samarbeten

Samarbeta med andra företag eller influencers för att nå ut till deras följare och öka dina chanser att få fler leads.

Säljteamens största utmaningar och hur CRM-verktyg kan hjälpa till

Enligt en undersökning som gjordes av LinkedIn 2021, där företag med minst 500 anställda deltog, uppgav säljteamen att deras största utmaningarna var följande:

 • 79% – att anpassa sig till nya sätt att sälja och arbeta

 • 64% – att upprätthålla personliga relationer med kunder

 • 55% – att övertyga prospekt om att deras lösning är den bästa

 • 53% – att hitta nya prospekt

 • 47% – att förstå kundernas behov och utmaningar

Vårt egenutvecklade system – customer connect

Har du inte koll på var dina leads kommer ifrån, eller vad de kostar och hur många av dem som blir en konkret affär? Vi kan hjälpa dig att hantera inkommande leads från din webbplats på ett smartare och mer lönsamt sätt. Från dag ett skapar vi full spårbarhet, vilken affärskanal som har genererat inkommande förfrågningar och vad slutaffären därefter var värd.

På new customers har vi tagit fram ett egenutvecklat CRM-system som heter customer connect, vilket kan hjälpa dig att hantera inkommande leads från din webbplats på ett smartare och mer lönsamt sätt.

Från dag ett har du full koll på vilket lead eller vilken affär som har genererats från vilken digital affärskanal eller om det kommer från ert egna säljarbete.

customer connect

Så förbättrar customer connect din leadsgenerering

Samlad kundinformation: Med customer connect kan du samla all kundinformation på ett och samma ställe, vilket underlättar samarbetet mellan avdelningar och säkerställer att all relevant information är tillgänglig för alla som behöver den.

Automatiserade processer: Det är möjligt att automatisera alla kundrelaterade processer för att öka effektiviteten. Detta innefattar exempelvis automatiserade e-postutskick, vilket ger dina säljare mer tid att bygga personliga relationer med kunderna.

Tydlig statistik och rapporter: I customer connect får du tillgång till realtidsstatistik, rapporter och personliga dashboards. Detta ger snabba insikter och en överblick över viktiga nyckeltal och KPI:er, vilket gör att du även kan få en överblick över hur företaget presterar och agera när det behövs.

Effektiv hantering av leads från olika kanaler: Utöver din egna webbplats, kan du också spåra leads från andra digitala kanaler, såsom sociala medier, e-post, samtal och andra plattformar. Detta hjälper dig att se vilka kanaler som är mest effektiva för att nå ut till målgruppen och att fokusera på de kanaler som genererar flest affärer.

Förbättrat samarbete mellan marknad och sälj: Customer Connect gör det enklare för marknad och sälj att arbeta tillsammans mot samma mål. Genom att tillgängliggöra samma information och material för båda avdelningarna kan alla jobba mer samordnat och integrerat.

Kontakta oss!

Kontakta oss!

Vill du ha mer information om vårt CRM-system customer connect och hur vi kan hjälpa dig att få bättre kontroll över vilken affärskanal som skapar flest inkommande leads, samt hur du tar hand om dem på ett mer effektivt sätt? Kontakta oss och berätta mer om dina utmaningar, så tar vi det därifrån!

30+

kunder

8 st

specialister

10M+

omsättning 2022/2023

17.5K

leads 2022

“Toppklass! Från första mötet har new customers-teamet visat en stor förståelse för våra behov och önskemål. De är lyhörda, lösningsorienterade och levererar alltid över förväntan. Deras expertis och kunskap inom SEO & Google är oöverträffad vilket lett till att vi tagit toppositioner och fått in nya gäster och bokningar till våra restauranger.”

Andrea Huntzinger
Marketing Coordinator på Texas Longhorn Group

“new customers är riktigt vassa. De hjälper oss med SEO och optimering av vår sajt, vi har ständigt toppositioner och har klättrat kontinuerligt sen samarbetet inleddes. Vår performance är bättre nu än någonsin”

Ove Hansson
Chief Commercial Officer på CONVENDUM

Några av våra kunder

Vanliga frågor och svar om leads

Leads är potentiella kunder som har visat intresse för ett företags produkter eller tjänster genom att till exempel lämna sina kontaktuppgifter. Dessa leads kan sedan bearbetas genom olika marknadsförings- och försäljningsstrategier för att omvandla dem till betalande kunder.

När man talar om leads inom försäljning och marknadsföring, menar man privatpersoner eller företag som har visat intresse för det som ett företag erbjuder. Det kan handla om allt från att ha anmält sig till ett nyhetsbrev, laddat ner en guide, fyllt i ett kontaktformulär eller på annat sätt visat intresse för företagets produkter eller tjänster.

Leads marknadsföring, eller leadsgenerering, handlar om att locka och engagera potentiella kunder till ett företag och samla in deras kontaktinformation. Detta kan ske genom olika metoder som innehållsmarknadsföring, e-postmarknadsföring, sociala medier, SEO, evenemang och mer. Syftet är att omvandla dessa leads till betalande kunder.

Begreppet ”smart leads” refererar vanligtvis till högkvalitativa leads som är mer sannolika att konvertera till kunder. Detta kan bero på att de redan har visat ett starkt intresse för företagets produkter eller tjänster, eller att de passar väl in i företagets ideal kundprofil (ICP).

Det finns många strategier för att generera fler leads. Några exempel inkluderar att skapa och dela värdefullt innehåll som lockar din målgrupp, optimera din webbplats för sökmotorer, använda sociala medier för att nå och engagera din publik, samt erbjuda incitament som rabattkoder eller gratisprov för att uppmuntra besökare att lämna sina kontaktuppgifter. Det är också viktigt att kontinuerligt testa och justera dina strategier baserat på vad som fungerar bäst för din specifika publik och bransch.

Marketing automation är teknik som används för att automatisera, mäta och effektivisera marknadsföringsuppgifter och arbetsflöden. Detta kan inkludera saker som att skicka ut automatiserade e-postmeddelanden, segmentera kunder, planera inlägg på sociala medier, spåra kundbeteende och mycket mer. Syftet är att göra marknadsföringsinsatser mer effektiva, personliga och mätbara, vilket i sin tur kan leda till förbättrade kundengagemang, ökad försäljning och högre avkastning på investeringen.