Logo

Sökordsanalys

Sökordsanalys är en central del av SEO och digital marknadsföring som hjälper företag att förstå vilka sökord deras potentiella kunder använder när de söker efter produkter eller tjänster online. Genom att göra en sökordsanalys kan du identifiera de mest relevanta och effektiva sökorden för din webbplats, vilket kan leda till ökad synlighet och mer organisk trafik. Med hjälp av verktyg som Googles sökordsplanerare, Ahrefs och Keyword Explorer kan du hitta rätt sökord, analysera deras sökvolym och konkurrens, och skapa innehåll som rankar högt i sökresultaten. Att förstå och använda rätt sökord är avgörande för att lyckas i dagens konkurrensutsatta digitala landskap.

Varför är SEo-analys viktigt?
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo

Sökordsanalys: En grundläggande guide

Sökordsanalys är en av de mest viktiga komponenterna inom SEO och digital marknadsföring. Genom att göra en sökordsanalys kan du identifiera de sökord och fraser som potentiella kunder använder när de söker efter produkter eller tjänster som ditt företag erbjuder.

Denna process hjälper dig att förstå vilka termer som har hög sökvolym och låg konkurrens, vilket i sin tur kan leda till mer trafik till din webbplats. I denna guide kommer vi att gå igenom hur man gör en sökordsanalys, vilka verktyg som kan användas och varför det är så viktigt för din marknadsföringsstrategi.

Att hitta rätt sökord är avgörande för att skapa innehåll som rankar högt i sökmotorernas resultat. Rätt sökord kan hjälpa dig att nå din målgrupp mer effektivt och driva relevant trafik till din webbplats.

Detta innebär att dina potentiella kunder lättare kan hitta dig när de söker efter de produkter eller tjänster du erbjuder. För att uppnå detta måste du förstå vilka sökord som är mest relevanta för ditt företag och din bransch.

NC_Porträtt_Nicklas_Larenholtz

Vill du veta mer?

Kontakta mig, Nicklas Larenholtz

Head of SEO

+46 73 80 123 17
nicklasl@newcustomers.se

Varför är sökordsanalys viktigt?

Att göra en sökordsanalys är viktigt av flera skäl. För det första hjälper det dig att förstå vilka sökord som dina potentiella kunder använder när de söker efter produkter eller tjänster online.

Detta kan hjälpa dig att skapa innehåll som är mer relevant och engagerande för din målgrupp. Genom att använda relevanta sökord i ditt innehåll kan du också förbättra din webbplats SEO och öka dess synlighet i sökmotorerna.

Dessutom kan en sökordsanalys hjälpa dig att identifiera nya möjligheter och trender inom din bransch.

Räkna ut värdet av mer trafik till din sajt

0

Antal besökare per månad

Hur många besökare per månad har ni idag?

Konverteringsfrekvens

Hur stor del av era besökare konverterar?

%

Konvertering till kund

Hur stor del av de som har hört av sig blir kunder?

%

Snittvärde per kund

Vad har ni för genomsnittligt värde per kund?

kr

Hur gör man en sökordsanalys?

Att göra en sökordsanalys innebär flera steg. Här är en grundläggande guide:

Identifiera dina målsidor: Börja med att identifiera de sidor på din webbplats som du vill optimera. Detta kan vara produkter, tjänster eller informationssidor.

Hitta relevanta sökord: Använd verktyg som Googles sökordsplanerare, Ahrefs och Keyword Explorer för att hitta relevanta sökord. Skriv in dina huvudsakliga nyckelord och se vilka relaterade sökord som kommer upp.

Analysera sökvolym och konkurrens: Analysera sökvolymen och konkurrensen för de sökord du har hittat. Välj de som har hög sökvolym och låg konkurrens.

Använd long tail keywords: Long tail keywords är längre och mer specifika sökfraser som ofta har lägre konkurrens och kan vara mer effektiva för att driva trafik.

Implementera sökorden: Använd de valda sökorden i dina sidtitlar, meta-beskrivningar, rubriker och innehåll.

Verktyg för sökordsanalys

Det finns många verktyg som kan hjälpa dig att göra en sökordsanalys. Här är några av de mest populära:

Google Ads Keyword Planner: Googles egna verktyg för att hitta sökord med hög sökvolym och låg konkurrens.

Ahrefs: Ett kraftfullt SEO-verktyg som erbjuder en omfattande sökordsanalys och konkurrentanalys.

Moz Keyword Explorer: Ett verktyg som hjälper dig att hitta nya sökord och analysera deras potential.

Google Analytics: Använd detta verktyg för att förstå hur besökare hittar din webbplats och vilka sökord de använder.

ahrefs-seo-tool4789

Hitta rätt sökord med Google Ads Keyword Planner

Googles sökordsplanerare är ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa dig att hitta de mest relevanta sökorden för din webbplats.

Genom att skriva in ett eller flera sökord kan du se vilka andra relaterade sökord som människor söker efter. Verktyget visar också sökvolym och konkurrens för varje sökord, vilket gör det lättare att välja de bästa sökorden för din SEO-strategi.

google-keyword-planner-tool-1-2-800x533-1

Användning av Ahrefs för sökordsanalys

Ahrefs är ett annat populärt verktyg för sökordsanalys. Det erbjuder en mängd funktioner som hjälper dig att hitta nya sökord, analysera deras sökvolym och konkurrens, samt övervaka dina konkurrenters SEO-strategier.

Ahrefs ger också insikter om hur du kan förbättra din egen SEO och driva mer trafik till din webbplats.

SEO verktyg

Long tail keywords och deras betydelse

Long tail keywords är längre och mer specifika sökfraser som ofta har lägre konkurrens än bredare sökord. Dessa sökord kan vara mycket effektiva för att driva organisk trafik till din webbplats eftersom de ofta riktar sig till användare som är längre fram i köpcykeln.

Genom att inkludera long tail keywords i ditt innehåll kan du öka chansen att ranka högt för dessa specifika sökningar.

Skapa bra innehåll med sökordsanalys

En av de största fördelarna med att göra en sökordsanalys är att du kan skapa mer relevant och engagerande innehåll för din målgrupp. Genom att förstå vilka sökord och fraser dina potentiella kunder använder, kan du skapa innehåll som svarar på deras frågor och behov. Detta gör inte bara ditt innehåll mer användbart för läsarna, utan förbättrar också din webbplats SEO.

Steg för steg: Gör en sökordsanalys

För att göra en effektiv sökordsanalys, följ dessa steg:

Definiera ditt mål: Bestäm vilka mål du vill uppnå med din sökordsanalys. Vill du driva mer trafik, öka konverteringar eller förbättra din ranking?

Samla in data: Använd verktyg som Google Ads Keyword Planner, Ahrefs och Moz Keyword Explorer för att samla in data om relevanta sökord.

Analysera data: Analysera sökvolym, konkurrens och relevans för de sökord du har hittat. Välj de som bäst passar dina mål.

Implementera sökorden: Använd de valda sökorden i ditt innehåll, meta-beskrivningar, rubriker och bilder.

Övervaka och justera: Övervaka dina resultat med hjälp av verktyg som Google Analytics och justera din strategi vid behov.

Använda Google analytics för sökordsanalys

Google Analytics är ett ovärderligt verktyg för att förstå hur besökare hittar din webbplats och vilka sökord de använder. Genom att analysera denna data kan du få insikter om vilka sökord som driver mest trafik och vilka som behöver optimeras ytterligare. Detta hjälper dig att kontinuerligt förbättra din SEO-strategi och driva mer organisk trafik till din webbplats.

Relaterade sökord och deras vikt

Relaterade sökord är ord och fraser som är nära kopplade till ditt huvudsökord. Dessa sökord kan hjälpa dig att täcka ett bredare spektrum av sökningar och öka din synlighet i sökmotorerna. Genom att inkludera relaterade sökord i ditt innehåll kan du dra nytta av långsvansökningar och attrahera fler besökare till din webbplats.

Analytics

Konkurrensanalys inom sökordsanalys

Att förstå konkurrensen för dina valda sökord är avgörande för att kunna ranka högt i sökmotorerna. Genom att analysera vilka sökord dina konkurrenter rankar för och hur de använder dessa sökord, kan du hitta möjligheter att förbättra din egen strategi. Verktyg som Ahrefs och Moz kan hjälpa dig att utföra denna analys och hitta sätt att överträffa dina konkurrenter.

Exempel på sökordsanalys

Låt oss säga att du driver en e-handelsbutik som säljer sportutrustning. En sökordsanalys kan hjälpa dig att hitta relevanta sökord som "köpa löparskor online," "bästa träningskläder för kvinnor," och "billiga hantlar." Genom att optimera ditt innehåll för dessa sökord kan du öka din synlighet i sökresultaten och driva mer trafik till din webbplats.

Förstå sökmotorernas algoritmer

För att göra en effektiv sökordsanalys är det viktigt att förstå hur sökmotorernas algoritmer fungerar. Google och andra sökmotorer använder komplexa algoritmer för att bestämma vilka sidor som ska ranka högst för varje sökfråga. Genom att förstå dessa algoritmer kan du skapa innehåll som bättre uppfyller deras kriterier och förbättrar din ranking.

SEO arbete

Få mer trafik genom sökordsanalys

Genom att göra en noggrann sökordsanalys kan du hitta de sökord som har potential att driva mest trafik till din webbplats. Genom att optimera ditt innehåll för dessa sökord kan du förbättra din synlighet i sökresultaten och locka fler besökare. Detta kan leda till ökade konverteringar och bättre resultat för ditt företag.

Skapa en långsiktig SEO-strategi

En effektiv sökordsanalys är grunden för en långsiktig SEO-strategi. Genom att kontinuerligt övervaka och justera din sökordsstrategi baserat på data och insikter kan du säkerställa att ditt innehåll förblir relevant och synligt i sökmotorerna.

Detta hjälper dig att bygga en hållbar och framgångsrik online-närvaro.

Vanliga misstag att undvika vid sökordsanalys

Ett vanligt misstag vid sökordsanalys är att fokusera för mycket på breda högkonkurrenssökord.

Istället bör du också inkludera long tail keywords och relaterade sökord som kan vara lättare att ranka för. Ett annat misstag är att inte uppdatera din sökordsanalys regelbundet.

Söktrender förändras, och det är viktigt att anpassa din strategi för att hålla sig aktuell.

Framtiden för sökordsanalys

Sökordsanalys är en dynamisk process som ständigt utvecklas. Med nya verktyg och tekniker blir det möjligt att få ännu djupare insikter om sökbeteenden och trender.

Framtiden för sökordsanalys kommer sannolikt att innebära ännu mer sofistikerade metoder för att förstå och optimera för användarens intention, vilket ytterligare kommer att förbättra din SEO-strategi och dina resultat.

Genom att förstå och implementera de principer och tekniker som nämns ovan kan du dra nytta av sökordsanalys för att förbättra din digitala marknadsföring, driva mer trafik till din webbplats och uppnå bättre resultat för ditt företag.

Vanliga frågor och svar - Sökordsanalys

Vad är en sökordsanalys?
Hur gör man en sökordsanalys?
Vilka verktyg kan man använda för sökordsanalys?
Varför är det viktigt att använda rätt sökord?
Vad är long tail sökord och varför är de viktiga?
Hur kan man hitta nya sökord?
Hur kan sökordsanalys hjälpa ditt företag?
Vad är Googles sökordsplanerare och hur använder man det?

Kontakta oss

Varmt välkommen till oss på new customers. Vi har specialiserat oss på att skapa mer trafik till din webb, få ut mer affärer från webben och uppgradera dina kunders kundresa.

Stockholm Address
Stockholm
Kungsgatan 9
111 43 Stockholm
Göteborg Address
Göteborg
Kungsportsavenyn 21
411 36 Göteborg

Letar du efter våra medarbetare? Hitta dem här.