Förbättra din SEO med interna länkar
SEO, eller sökmotoroptimering, är en viktig del att jobba med för att maximera synligheten och rankningen för din webbplats i sökmotorer som Google.
SEO är nyckeln till framgång i den digitala marknadsföringsvärlden, där ditt företag kan synliggöra sina produkter och tjänster direkt i kundernas beslutsprocess. En av de viktigaste teknikerna för att förbättra din SEO är användningen av interna länkar.
Men vad är egentligen interna länkar och hur använder man dem på bästa sätt? I denna artikel tittar vi närmare på just detta och hur du implementerar en effektiv strategi för interna länkar.

SEO
Artikeln innehåller:
- Vad är en intern länk?
-
Maximera din webbplats ur ett SEO-perspektiv med interna länkar
-
Effekten av att jobba med SEO och synlighet i sökresultaten
-
Det finns olika typer av interna länkar på en webbplats
-
Vad är externa länkar?
-
Viktiga faktorer inom SEO och interna länkar på djupet
-
Top 5 viktigaste parametrarna vad gäller interna länkar
-
Vad är ankartexter?
-
Vill du få ut mer av din SEO? Kontakta oss, så berättar vi mer!
-
Vanliga frågor om ”förbättra din SEO med interna länkar”
-
Varför är interna länkar viktiga?
-
Hur många interna länkar ska man ha i en sida eller artikel?
-
Kan man räkna ut värdet av interna länkar?
-
Hur sökmotoroptimerar jag min hemsida?
-
Vad är SEO-optimering?
-
Vad är en intern länk?
En intern länk är en länk från en sida på din webbplats till en annan sida på samma webbplats, ofta från exempelvis liknande sidor eller relaterade inlägg på exempelvis en blogg eller nyhetssida.
Maximera din webbplats ur ett SEO-perspektiv med interna länkar
Genom att använda interna länkar på din webbplats kan du hjälpa sökmotorer att förstå innehåll, andra relevanta sidor samt innehållsstruktur och hierarki som finns på din webbplats. Länkar du på rätt sätt kan det i sin tur leda till bättre indexering och rankning för din webbplats.
Det är viktigt att använda interna länkar på rätt sätt för att få ut största möjliga nytta av dem. Därför bör du se till att länka till relevanta sidor genom att ha ett SEO-perspektiv i strategin för din webbplats och använda tydliga länktexter som beskriver vad länken leder till. Interna länkar i brödtext ska naturligtvis gå till viktiga sidor och innehåll.
Effekten av att jobba med SEO och synlighet i sökresultaten
Vår graf nedan visar ett sökord som har ca. 1 600 sökningar per månad. Produkten är ett livsmedel som används i de flesta hushåll.
För denna specifika site har katalogstruktur, navigeringslänkar, innehållslänkar och footerlänkar tillsammans spelat en stor roll i symbios med nytt content för att få detta resultat.
G= Google uppdateringar 2022 | Färger: Vilken sida på siten som rankar för sökordet
När denna artikel skrivs har kunden en 2:a placering på sökordet. Efter att ha kommit till rätta med sajtstruktur, textinnehåll samt länkar av alla dess olika slag. Har man kommit till rätta med stor del av indexeringen för sajten i sin helhet.
SEO-Kalkylator
Skapa försprång i den digitala världen – Beräkna ditt SEO-värde med vår kalkylator och se din potential!
Förändra ditt besökarantal och upptäck ditt framtida SEO-resultat!
Levererat värde per månad

Vill du veta mer? Kontakta oss!
CO Founder / Senior SEO-specialist
+46 70 718 96 97 robert@newcustomers.se
SEO
Det finns olika typer av interna länkar på en webbplats
Det finns flera olika variationer av interna länkar som du kan använda för att förbättra din SEO.
Du kan till exempel använda navigationslänkar för att hjälpa användare och sökmotorer att navigera på din webbplats, eller innehållslänkar för att hjälpa till att förstärka det övergripande budskapet på en sida.
Låt oss gå igenom vilka olika typer av interna länkar som finns och vad de innebär.
Olika typer av interna länkar:
-
Navigeringslänkar: Länkar som finns i navigeringsmenyn och hjälper användare att navigera mellan olika delar av webbplatsen.
-
Innehållslänkar: Länkar som finns i innehållet på en sida, till exempel en artikel, och pekar på relaterat innehåll på samma eller andra sidor.
-
Footerlänkar: Länkar som finns i sidfoten och leder till viktiga delar av webbplatsen, till exempel kontaktsidan eller integritetspolicy.
-
Sitewidelänkar: Länkar som finns i samma bysnitt som den aktuella sidan, till exempel relaterade artiklar eller liknande sidor.
Det är viktigt att använda en bra mix av dessa olika typer av interna länkar på din webbplats samt säkerställa att de är relevanta, välstrukturerade och lätt att navigera.
Genom att använda interna länkar på rätt sätt kan du förbättra användarupplevelsen och stärka webbplatsens arkitektur, vilket i sin tur kan ha positiv inverkan på din webbplats prestanda och ranking i sökmotorer.
Vad är externa länkar?
Externa länkar, även kallade backlinks, är länkar från en annan webbplats till din webbplats eller vice verse, medan interna länkar är länkar mellan sidor på samma webbplats. Det är dock viktigt att skilja på interna och externa länkar.
Genom att andra webbplatser länkar till din webbplats, visar det på att din webbplats är relevant och innehåller värdefull information. Sökmotorer som Google anser på så vis att din webbplats är mer relevant och trovärdig, och kan således leda till en bättre ranking.
Externa länkar kan även leda till ökad trafik till din webbplats, eftersom användare kan hitta till din webbplats från andra webbplatser. Viktigt är då att du ser till att få riktiga och relevanta backlinks från högt rankade och trovärdiga webbplatser.
För att maximera fördelarna för din SEO, rekommenderar vi att du använder både interna och externa länkar.
Sammantaget är interna länkar ett viktigt medel för att förbättra SEO:n på din webbplats. Genom att använda relevanta, beskrivande länkar mellan sidor på din webbplats kan du hjälpa sökmotorer att förstå din innehållsstruktur, samt förbättra din synlighet och rankning i sökmotorer.
Viktiga faktorer inom SEO och interna länkar på djupet
Det är många faktorer som ligger till grund för hur man rankar högre upp i sökresultatlistan.
Komplexiteten inom SEO är att det är mycket som är hemligt och det finns inget facit. Den kunskap man besitter, bygger på sina egna erfarenheter och den publika information som finns för alla att at del av.
Topp 5 viktigaste parametrarna vad gäller interna länkar
-
Relevans vad gäller informationen som länken går till
-
Ankartext
-
Variation av ankartexter
-
Sidans värde i förhållande till inkommande länkar och utgående länkar, även kallat PageRank värde.
Vad är ankartexter?
När vi går in på djupet, eller snarare finliret, av en enskild sida – vad gäller rubriker, ingress, brödtext, bilder och i detta fall interna länkar – så är ankartext den del som ger en signal av vad sidan handlar om som man länkar till. En så kallad ”relevansförbättrande faktor”.
Inte nog med att sidor får ett sammanhang. Detta i kombination med interna länkar ger även relevans gällande vad sidan handlar om. På så vis är ankartexter en viktig faktor, samt hur variationen av dem är.
Illustrationen nedan visar hur sidor hänger ihop. Det bästa man kan göra är att tänka sig konceptet ”Få information och ge information”.
Den sidan som besökaren kommer till, exempelvis via en sökning på Google, ger besökaren information. Här ska man även ge ytterligare information i form av länkar som går internt till andra sidor på din site. Ur besökarens perspektiv, kommer informationen således i första ledet och vidare i brödtexten kan besökaren även hitta fördjupande information.
Det kan vara en guide i hur man gör eller använder en produkt. Tydlig och relevant fördjupande information.
Det viktiga är inte att man har många länkar, utan att man håller sig till relevans.
Vill du få ut mer av din SEO? Kontakta oss, så berättar vi mer!
Vanliga frågor om ”förbättra din SEO med interna länkar”
-
Interna länkar är viktiga av många olika anledningar och spelar en avgörande roll i att förbättra en webbplats prestanda i sökmotorer som Google. Här är några av de viktigaste fördelarna med att använda interna länkar:
1. Förbättrar användarupplevelsen: Genom att använda interna länkar till relaterat innehåll på din webbplats, kan du hjälpa besökare att hitta informationen de letar efter och upptäcka mer innehåll som är relevant för deras intressen.
2. Ökar sökmotorns förståelse för webbplatsens innehåll: Genom att länka mellan sidor på din webbplats, hjälper du sökmotorer att förstå vad din webbplats handlar om och vilken information som är viktigast.
3. Fördelar för distributionsalgoritmer: Internt länkade sidor bidrar till att fördela ”pagerank” (ett mått på sidans relevans) mellan sidorna på din webbplats, vilket kan leda till högre ranking i sökresultaten.
4. Stärker webbplatsens arkitektur: Interna länkar hjälper sökmotorer att förstå din webbplats arkitektur och dess hierarki, vilket är viktigt för en högre ranking i sökresultaten.
5. Förbättrar sökmotorens crawlbarhet: Sökmotorer använder interna länkar för att crawla och indexera din webbplats. Ju fler internt länkade sidor du har, desto mer sannolikt är det att sökmotorer indexerar ditt innehåll. -
Det finns ingen exakt siffra för antalet interna länkar som man bör ha på en sida eller i en artikel, eftersom det kan variera beroende på sidans innehåll och syfte. Det viktigaste är att interna länkar används på ett naturligt och relevant sätt, samt att de bidrar till att förbättra användarupplevelsen och stärka webbplatsens arkitektur.
Det är viktigt att du undviker att överdriva med antalet interna länkar på en sida, eftersom det kan leda till en förvirrande användarupplevelse och försämrad prestanda i sökmotorer. Generellt rekommenderas det att du har mellan 2-4 relevanta interna länkar på en sida eller i en artikel, men det är inte en fast regel.
Det är också viktigt att säkerställa att interna länkar är välstrukturerade och lätt att navigera, samt att de pekar till relevant och värdefullt innehåll för besökaren. På så sätt kan du maximera fördelarna med interna länkar och förbättra din webbplats prestanda i sökmotorer. -
Det är svårt att räkna ut det exakta värdet av interna länkar, eftersom sökmotorer använder många komplexa faktorer för att bestämma rangordningen av webbplatser i sökresultaten.
Interna länkar kan ha positiv påverkan på SEO:n, men det är svårt att mäta deras exakta värde. Det är viktigare att fokusera på att använda interna länkar på ett naturligt och relevant sätt som förbättrar användarupplevelsen, än att försöka räkna ut ett exakt värde. -
Sökmotoroptimering (SEO) är en teknik och metod för att förbättra din hemsidas synlighet i sökmotorer som Google. Att sökmotoroptimera sin webbplats är som att springa ett maraton, och inte en sprint. Det räcker alltså inte med en engångsinsats och sedan förvänta sig att man är klar.
SEO kräver en bra strategi, kontinuitet och tålamod. Boka gärna ett möte med oss på new customers för att prata om din webbplats, vilka utmaningar du har och vilka möjligheter som finns för dig att klättra till toppen på Google. -
SEO är en förkortning av Search Engine Optimization (sökmotoroptimering på svenska) och innebär att man optimerar en webbplats för att förbättra dess ranking i sökmotorer som Google.
Det är en samling tekniker och strategier som används för att förbättra synligheten och sökbarheten av en webbplats. Detta innefattar bland annat att optimera webbplatsens innehåll efter specifika sökord, förbättra dess tekniska konfiguration, bygga kvalitativa internlänkar och backlinks etc.