SEO

Vad kostar SEO?

Vad kostar SEO” är en vanlig fråga som många företag ställer sig när de överväger att anlita en leverantör för sökmotoroptimering.

Men vad påverkar priset, vad får man när man köper SEO och vad kan man förvänta sig? I denna artikel går vi igenom faktorer som påverkar kostnaden för SEO och hur vi på new customers jobbar. Häng med!

Vad kostar SEO

Vad kostar det att synas på Google?

Det är svårt att säga exakt vad SEO kostar, då priserna varierar bland annat beroende på om du tar hjälp av en byrå eller en konsult, omfattningen av uppdraget och hur konkurrensen ser ut inom ditt marknadssegment.

Låt oss börja med att gå igenom olika prismodeller för SEO och vilka faktorer som styr vad det kostar.

 

Vanliga prismodeller för SEO

 1. Fast pris

Detta är den vanligaste modellen där du betalar ett fast pris, oftast per månad, för SEO-arbetet och alla dess delar. Att få ett fast pris kan vara ett bra alternativ om du exempelvis har en stor och komplex webbplats som kräver mycket arbete.

 1. Pris per timme

Detta är en modell där du betalar per timme som en SEO-expert jobbar på ditt projekt. Denna prissättning används oftast av konsulter och kan vara bra om du bara behöver enstaka tjänster.

 1. Pris per sökord

En metod är att köpa sökordspaket, där du betalar ett fast pris för en viss mängd sökord. Dessa kan vara de sökord som du vill att din webbplats ska ranka högt på i sökmotorer.

 

Olika alternativ styr kostnaden för SEO

Både SEO-konsulter och SEO-byråer kan hjälpa till att öka trafiken till en webbplats och förbättra dess ranking i sökmotorer, men det finns vissa skillnader som är bra att vara medveten om:

 • En SEO-konsult är en enskild person som erbjuder sina tjänster för att hjälpa företag att förbättra sin sökmotoroptimering.
 • En SEO-byrå är ett företag där en grupp av SEO-specialister arbetar tillsammans för att hjälpa kunder med sina SEO-behov. En byrå har vanligtvis ett bredare erbjudande av tjänster och resurser, jämfört med en enskild konsult, och kan vara ett bättre alternativ för exempelvis större projekt eller företag som har flera webbplatser.

Vad kostar SEO-konsult?

Priset för en SEO-konsult varierar beroende på en rad faktorer, såsom konsultens kompetens, uppdragets omfattning och ort.

Erfarenhet är en annan faktor som påverkar priset, då en senior konsult ofta har varit verksam ett par år eller har en specialisering inom ett specifikt område, vilket en junior konsult inte har. Det kan kosta allt från några hundra, till över tusenlappen i timmen.

 

Vad kostar SEO-byrå?

Vad det kostar att anlita en SEO-byrå varierar också och kan variera stort.

Generellt sett kan du förvänta dig att betala allt mellan 500-50 000 kronor per månad för SEO beroende på dina behov, men det finns också företag som tar betalt per timme eller per projekt.

 

Bra att tänka på!

Det är viktigt att du ställer frågan ”vad kostar SEO?” när du väljer en leverantör, så att du kan avgöra huruvida priset matchar din budget eller inte och att inget kommer som en överraskning.

Det är också viktigt att du har i åtanke att det inte alltid är det billigaste alternativet som kommer ge dig det bästa resultatet.

Priset säger ofta mycket om vad du kan förvänta dig, så att enbart jämföra prislappar blir missvisande och är därför inte den bästa strategin.

 

Vad ingår i priset för SEO?

Även om priset för SEO varierar, så finns det vissa saker som är grundläggande som vi tycker att du ska kunna förvänta dig ingår i priset:

 • Sökordsanalys över dina viktigaste sökord
 • En tydlig SEO-strategi
 • Optimering av webbplatsens innehåll
 • Internlänkning
 • Rapporter
 • Tät dialog med leverantören

Hur kan SEO hjälpa min webbplats?

I en värld där de flesta använder Google, och andra sökmotorer, för att hitta information och företag online, kan en hög ranking vara avgörande för att få fler besökare och kunder till din webbplats.

 

5 fördelar med SEO

 1. Öka synligheten i sökmotorer: Genom att optimera din webbplats för sökmotorer, kan du öka chansen att den rankas högre i sökresultaten och därmed öka synligheten för ditt företag.
 2. Öka organisk trafik: Om du rankar högre i sökmotorer, kan du öka mängden organisk trafik till din webbplats, vilket leder till fler leads och potentiella kunder.
 3. Förbättra användarupplevelsen: Genom att förbättra din webbplats ur teknisk aspekter, såsom laddningstider, mobilvänlighet och säkerhet, kan du förbättra användarupplevelsen och göra det enklare för besökare att hitta vad de söker.
 4. Bygg förtroende och tillit: En webbplats som rankar högt i sökmotorer och har en god användarupplevelse kan bygga förtroende och tillit hos besökare, vilket ökar sannolikheten att de blir kunder.
 5. Kostnadseffektiv marknadsföring: SEO är en långsiktig investering som kan ge goda resultat med minimal kostnad jämfört med andra former av online marknadsföring.

Inget av detta kommer dock av sig själv. Det kräver en bra SEO-strategi för arbetet och tålamod för att nå dessa fördelar.

 

Vad är ett SEO-projekt?

Ett SEO-projekt är en planerad insats som utgår från en väl lagt strategi för att förbättra synligheten av en webbplats i sökmotorer genom att använda olika optimeringsmetoder.

Ett SEO-projekt kan innebära att analysera sökordsdata, optimera webbplatsens innehåll och länka till andra webbplatser. Målet med ett SEO-projekt är att hjälpa en webbplats att ranka så högt som möjligt i sökmotorer, vilket kan öka trafiken och förbättra försäljningen.

 

Vad innebär On-page SEO?

On-page SEO syftar till att optimera olika element på en webbplats för att förbättra dess ranking i sökmotorer.

On-Page SEO innebär primärt att ta fram en process för:

 • Optimerat innehåll
 • Rubriker (H1-H6)
 • Title-taggar
 • Meta descriptions
 • Internlänkning
 • Laddningstider

Vad innebär Off-page SEO?

Off-page SEO syftar till att förbättra synligheten av en webbplats genom att få andra webbplatser att länka till den.

Bra att ha med sig, är att externa länkar i regel brukar kosta extra och är i så fall en kostnad utöver kostnaden som avtalet omfattar.

Off-Page SEO innebär primärt att ta fram en process för:

 • Backlinks/externa länkar (från en annan hemsida än din egen) – t. ex. expressen.se
 • Antalet länkar
 • Kvalitet på länkar
 • Ankartext från länkar

Vad innebär teknisk SEO?

Teknisk SEO syftar till att hjälpa Google att bättre spindla (crawla) och indexera din webbplats.

Teknisk SEO innebär primärt att ta fram en process för:

 • Crawling och indexering
 • Duplicerat innehåll
 • Laddningstider
 • SSL
 • Strukturerad data
 • XML sitemap

Hur mycket kostar det att vara ansluten till SEM och SEO?

I kombination med våra SEO-projekt, annonserar vi ofta på samma typ av sökbegrepp. Detta eftersom SEO och SEM är två av de viktigaste kanalerna inom digital marknadsföring med hög ROI, vilket gör dem till ett perfekt komplement till varandra.

Med andra ord, så går SEO och SEM ofta hand i hand och kostnaden varierar beroende på omfattning och komplexiteten av din webbplats, branschen du verkar inom, dina mål och den/de tjänster du väljer.

 • En SEO-kampanj kan kosta så lite som några hundralappar per månad, medan en mer komplex kampanj för en större webbplats kan kosta flera tusen kronor per månad.
 • För en SEM-kampanj, där du annonserar på sökmotorer, kan kostnaden bland annat variera beroende på budgeten för annonseringen och konkurrensen i din bransch. Kostnaden kan variera från några hundralappar per månad, till tusentals kronor.

Viktigt att komma ihåg är också att investeringen i både SEO och SEM är en långsiktig process och det kan ta tid att se resultat. Därför är det viktigt att samarbeta med en erfaren byrå med rätt resurser som kan hjälpa dig att uppnå dina mål på en kostnadseffektiv och lönsam väg.

 

Så hjälper vi dig att förvandla en potentiell kund till en betalande kund

När vi på new customers arbetar med SEO vill vi jobba med dina mest strategiska och affärsnära sökord, alltså vad din målgrupp söker efter på Google för att hitta de tjänster eller produkter som du erbjuder.

Vårt mål är att alltid ligga på första sidan på Google på dessa sökbegrepp, eftersom det är här vi har störst chans att komma in i dina kunders egenvalda besluts- och köpprocess.

Genom våra metoder, vår samlade kompetens och vårt arbetssätt hjälper vi dig att optimera och maximera hela kedjan från ett organiskt sök på Google till en konkret affär, där allt är mätbart från start.

 • Förarbete och analys av webbplatsens alla sidor.
 • Till vem, vad och vart ska vi sälja?
 • Vilka sökord genererar vilka volymer?
 • Avgränsning av uppdrag – fokusområden tjänst eller produktgrupp.
 • Uppstart av sökmotoroptimering.
 • Löpande arbete – On-page, Off-Page och teknisk SEO.
 • Månadsvis actionplan och uppföljning.
 • Månadsvis rapportering, trend och utfall.

Få kostnadsfri analys

Oavsett vilken bransch du verkar inom, kan vi hjälpa dig när du vill att nå toppen på dina mest strategiska och affärsnära sökord.

Du är när som helst varmt välkommen att kontakta oss på e-post, telefon eller kontaktformuläret nertill, så ser vi till att snabbt komma igång med din SEO.

 

Vanliga frågor och svar om ”Vad kostar SEO”

Google är en sökmotor som, genom att hitta och indexera webbsidor på internet, rankar dem i sina sökresultat. När dina potentiella kunder söker efter något på Google, används en algoritm som räknar ut vilka webbsidor som är mest relevanta för deras sökningar och visar dem därefter i sökresultaten. Dessa webbsidor rankas dessutom i en specifik ordning, baserat på relevans och kvalitet. Google utgår från många olika faktorer för att bestämma relevans och kvalitet, vilket styr SEO-arbetet. I dessa lägen vill du ranka i toppen för att vara ett alternativ i deras köpbeslut och ha en chans att ta hem affären, framför din konkurrent. Eller hur?

Det finns många olika SEO-byråer att välja mellan och de kan skilja sig åt på olika sätt. Här är några exempel på skillnader som kan finnas mellan olika SEO-byråer:
Pris: Priserna för SEO kan variera mycket mellan olika byråer, beroende på faktorer som omfattningen av tjänsten och företagets erfarenhet. Det är därför viktigt att jämföra olika företag och deras priser innan du väljer en leverantör.
Storlek: Vissa SEO-byråer är större än andra och kan ha en bredare erfarenhet och större resurser.
Inriktning: Det finns SEO-byråer har en bredare inriktning och kan hjälpa till med olika typer av optimering, medan andra har en mer nischad inriktning och specialiserar sig på en viss typ av optimering – till exempel lokal SEO eller E-handel SEO.
Tjänsteutbud: Olika byråer kan erbjuda olika typer av tjänster. Vissa kan bara erbjuda grundläggande optimering, medan andra även kan erbjuda mer avancerade tjänster som sökordsanalyser, konkurrensanalyser mm.

Precis som priserna varierar mellan olika byråer och konsulter, gäller samma sak vid lokal SEO. Läs mer om lokal SEO.

Hur lång tid det tar att synas högst upp på Google beror helt på vilka sökord du är intresserad av att jobba med, vilka förutsättningar webbplatsen har och hur konkurrensen ser ut.
Det finns inga genvägar till topp 10 på Google. Därför är viktigt att du är medveten om att SEO kräver långsiktighet och tålamod. Det gäller helt enkelt att arbeta med en tydlig process och struktur som påverkar rankingen för din webbplats på Google. Se det som att springa ett maraton, och inte en sprint. Genom grundligt och löpande arbete kan du många gånger klättra högt upp i sökresultatet och synas för potentiella kunder, oberoende av vart i köpresan de befinner sig.