Logo

SEO Shopify

Shopify är en framstående plattform för e-handel som styr otaliga nätbutiker över hela världen. Med sin användarvänliga design och flexibilitet kan entreprenörer snabbt sätta upp effektiva och tilltalande webbshoppar.

SEO Shopify

Liksom med alla nätbutiker är det essentiellt att locka besökare och synas i sökmotorer som Google. Men trots dess popularitet, är inte alla Shopify-butiker optimalt inställda för sökmotoroptimering. Är Shopify i sig SEO-vänligt? Behövs det särskilda strategier och metoder för att garantera att din Shopify-butik är synlig för de stora sökmotorerna?

I denna artikel kommer vi att dyka in i Shopifys värld, peka ut de mest frekventa misstagen i samband med SEO på Shopify, och guidar dig genom bästa praxis för att förbättra din webbshops synlighet. Vi kommer också att ge en inblick i hur vi på new customers närmar oss detta ämne.

Vad är Shopify?

Vad är Shopify

Shopify är en e-handelsplattform designad för att hjälpa individer och företag att enkelt skapa och driva sina webbshoppar. Med sin intuitiva design och användarvänliga gränssnitt har Shopify blivit ett populärt val för både nybörjare och etablerade företag inom e-handelsvärlden.

Fördelar med Shopify:

För den som är ny inom e-handel kan Shopify framstå som en enkel och lättanvänd plattform. Och medan det stämmer, erbjuder det också djupa anpassningsmöjligheter och funktioner som tillfredsställer behoven hos mer avancerade användare och stora företag. Kort sagt, Shopify är en kraftfull e-handelslösning som kan anpassas för att passa alla typer av affärsbehov.

Varför är SEO viktigt för Shopify-webbplatser?

Sökmotoroptimering, ofta kallat SEO, är en nyckelfaktor för varje onlineaffärs framgång, och Shopify-webbplatser är inget undantag. Att synas högt upp i sökmotorernas resultat kan betyda skillnaden mellan framgång och misslyckande i den digitala handelsvärlden. Här är några skäl till varför SEO är av största vikt för Shopify-webbplatser:

 1. Ökad organisk trafik: De flesta onlinekonsumenter börjar sin shoppingresa med en sökmotor. Om din Shopify-webbplats rankas högt för relevanta sökord, kommer det sannolikt att leda till en ökning av organisk trafik till din butik.
 2. Kostnadseffektivt: Jämfört med betald annonsering, ger SEO långvarig exponering utan de återkommande kostnaderna. När du väl har uppnått en hög ranking för specifika sökord, fortsätter din webbplats att dra nytta av denna exponering utan extra kostnad.
 3. Förtroende och trovärdighet: Webbplatser som rankas högt i sökresultaten ses ofta som mer trovärdiga av användarna. Genom att optimera din Shopify-butik för sökmotorer, kan du också bygga förtroende och trovärdighet bland potentiella kunder.
 4. Bättre användarupplevelse: Många aspekter av SEO, såsom mobiloptimering och sidans laddningstid, bidrar också till att förbättra den totala användarupplevelsen. En snabb och lättanvänd webbplats leder till högre kundnöjdhet och kan resultera i ökade konverteringsgrader.
 5. Bättre konkurrenskraft: Eftersom e-handelslandskapet blir allt mer konkurrenskraftigt, kan det vara avgörande att sticka ut från mängden. Genom att satsa på SEO kan din Shopify-butik skapa en unik nisch i marknaden och få ett försprång framför konkurrenterna.
Är Shopify SEO-vänligt

Är Shopify SEO-vänligt?

Shopify är känt som en av de mest användarvänliga e-handelsplattformarna på marknaden, men hur står det sig när det kommer till SEO?

Svaret är ganska positivt. Shopify har investerat mycket i att säkerställa att deras plattform är SEO-vänlig, vilket gör det enklare för butiksägare att optimera sina webbplatser för sökmotorer utan att behöva dyka för djupt in i tekniska detaljer.

Några av de SEO-vänliga funktionerna som Shopify erbjuder:

Det finns dock rum för förbättringar, och vissa avancerade SEO-funktioner kan kräva tilläggsplugins eller manuella justeringar. Men överlag erbjuder Shopify en solid grund för SEO, vilket gör det till ett utmärkt val för de flesta e-handelsföretag, oavsett storlek eller erfarenhetsnivå.

Riktlinjer inom SEO

Riktlinjer inom SEO i Shopify

För att maximera synligheten och rankingen i sökmotorer som Google är det viktigt att förstå och implementera några grundläggande SEO-principer i din Shopify-butik.

Här är några grundläggande riktlinjer som varje Shopify-ägare bör överväga:

 1. Optimerad metadata: Se till att varje sida på din webbplats, inklusive produkt- och kategorisidor, har unika och beskrivande meta titles och meta descriptions. Dessa element ger sökmotorer information om sidans innehåll och spelar en viktig roll i hur din sida visas i sökresultaten.
 2. Ren URL-struktur: En läsbar och beskrivande URL hjälper både användare och sökmotorer att förstå sidans innehåll. Shopify tillåter dig att redigera URL-strukturen för att göra den mer SEO-vänlig.
 3. Användning av H1-H6 rubriker: Rubriker ger struktur åt din webbsidas innehåll och hjälper sökmotorer att identifiera viktiga delar av innehållet. Använd dem klokt och konsekvent.
 4. Bildoptimering: Se till att alla produktbilder har beskrivande filnamn och alt-texter. Detta hjälper sökmotorer att förstå bilden och kan också förbättra din synlighet i bildsökningar.
 5. Mobiloptimering: Över hälften av alla webbsökningar görs nu på mobila enheter. Därför är det viktigt att din Shopify-butik är mobilvänlig. Lyckligtvis är alla Shopifys teman responsiva.
 6. Interna länkar: Genom att länka mellan sidor inom din egen webbplats kan du hjälpa besökare att hitta relevant innehåll och sprida länkjuice, vilket kan förbättra rankingen för viktiga sidor.
 7. Snabb laddningstid: En snabb webbplats ger en bättre användarupplevelse och gynnas av sökmotorerna. Se över bilder, skript och plugins för att försäkra att de inte saktar ner din webbplats.
 8. Sitemap: En sitemap är en fil där du kan lista webbplatsens sidor för att meddela Google och andra sökmotorer om sidornas organisation. Shopify genererar automatiskt en sitemap för din butik.
 9. Säkerhet: En HTTPS-webbplats (som du får med Shopify) är inte bara säkrare för dina kunder, utan ses också positivt av sökmotorerna.
Vanliga misstag när du jobbar med SEO

Vanliga misstag när du jobbar med SEO i Shopify och hur du undviker dem

Många e-handlare gör ofta samma typer av misstag när de jobbar med SEO i Shopify. Några av de mest vanliga är:

 1. De har dåliga produktbeskrivning: Många nöjer sig med korta och vaga produktbeskrivningar. Utförliga och unika beskrivningar ger bättre värde både för besökaren och för sökmotorerna.
 2. De har duplicerat innehåll: Om samma produkt finns i flera kategorier kan det skapa dubbletter av innehåll, vilket kan förvirra sökmotorerna.
 3. De slarvar med alt-text för bilder: Att inte lägga till beskrivande alt-texter för sina produktbilder innebär missade SEO-möjligheter.
 4. De använder rubriker fel: Att inte strukturera sidans innehåll med H1-H6 rubriker kan göra det svårt för sökmotorerna att förstå sidans innehåll.
 5. De använder inte bloggfunktionen: Shopifys inbyggda blogg är ett utmärkt sätt att skapa SEO-vänligt innehåll, men många e-handlare utnyttjar inte detta.
 6. De använder inte 301-omdirigeringar vid ändrade URL:er: Om en produkts URL ändras utan att en 301-omdirigering sätts upp, kan det leda till brutna länkar och förlorad SEO-kraft.
10 bästa tipsen för att lyckas med SEO

SEO-expertens 10 bästa tips för ett lyckat SEO-arbete i Shopify

För att verkligen lyckas med sökmotoroptimering i Shopify är det viktigt att du både följer grundläggande SEO-principer och utnyttjar de unika verktyg och möjligheter som Shopify erbjuder. Här är några konkreta tips för att maximera din SEO-insats på Shopify:

1. Använd unika produktnamn och beskrivningar

Originalitet är nyckeln. Kopiera inte produktbeskrivningar från andra källor. Sökmotorer uppskattar unikt innehåll, och det gör dina kunder också.

2. Undvik duplicerat innehåll

Ibland kan produkter listas under flera kategorier, vilket kan leda till duplicerat innehåll. Använd verktyg som canonical tags för att informera sökmotorer om vilken version som ska prioriteras.

3. Fokusera på länkbyggnad

Ha högkvalitativa inkommande länkar till din butik. Detta kan inkludera partnerskap, gästinlägg på branschbloggar eller att bli omnämnd i pressmeddelanden.

4. Använd Shopifys inbyggda SEO-verktyg

Shopify erbjuder flera inbyggda verktyg för att hjälpa dig med SEO. Till exempel, dra nytta av den automatiska sitemap-genereringen och de lättredigerade meta-taggarna.

5. Optimera produktbilder

Förutom att ha beskrivande filnamn och alt-texter, kom ihåg att komprimera bilderna så att de laddas snabbt utan att förlora för mycket kvalitet.

6. Utveckla en blogg

Genom att ha en blogg på din Shopify-butik kan du skapa värdefullt innehåll som drar till sig besökare och stärker din position som en auktoritet inom din nisch.

7. Använd strukturerade data

Detta hjälper sökmotorer att bättre förstå innehållet på din sida och kan förbättra hur din sida visas i sökresultaten, särskilt när det gäller produktrecensioner och betyg.

8. Ständig övervakning och anpassning

SEO är inte en engångshändelse. Använd verktyg som Google Search Console för att övervaka din webbplats prestanda, upptäcka eventuella problem och justera din strategi efter behov.

9. Undvik att använda för många plugins

Även om plugins kan lägga till funktioner på din webbplats, kan för många av dem sänka laddningstiderna. Välj dem med omsorg.

10. Lär känna din målgrupp

Förstå vilka sökord och fraser dina potentiella kunder använder. Använd detta för att skräddarsy ditt innehåll och din marknadsföringsstrategi.

NC_Porträtt_Roberg_Nyberg

Vill du veta mer?

Kontakta mig, Robert Nyberg

CO Founder | Senior SEO

+46 70 718 96 97
robert@newcustomers.se

Verktyg och plugins som hjälper dig att förbättra SEO i Shopify

Shopify erbjuder en mängd appar och plugins för att hjälpa dig förbättra din SEO. Här är några att överväga:

 1. SEO Manager: Denna app erbjuder realtids-SEO-analys, sitemaps och verktyg för att optimera meta-taggar och alt-texter.
 2. Plug in SEO: Ett verktyg som kontrollerar din butik för vanliga SEO-problem och erbjuder förslag till lösningar.
 3. Smart SEO: Automatiserar skapandet av meta-taggar, alt-texter och JSON-LD-strukturerad data.
 4. ReloadSEO: Ett helhetslösning som erbjuder nyckelordsanalys, sidoptimering och prestandaövervakning.
 5. Sitemap Builder: Genererar automatiskt sitemaps för din butik, vilket gör det enklare för sökmotorer att skanna ditt innehåll.

När du väljer verktyg och plugins är det viktigt att tänka på dina specifika behov och mål för att säkerställa att du får mest möjliga värde.

New Customers

Så här hjälper vi ditt företag att lyckas med sökmotoroptimering

I de uppdrag vi åtar oss, går vi på new customers in som en affärspartner som hjälper våra kunder att utveckla nya affärer på Google som affärskanal, där vi optimerar hela kedjan – från ett sök, till en affär. Detta kallar vi för konverteringsoptimering och är en viktig del av vår process.

När vi arbetar med sökmotoroptimering vill vi jobba med dina mest strategiska och affärsnära sökord, som din målgrupp söker efter på Google för att hitta dina tjänster eller produkter. Som din affärspartner är vårt mål alltid att ligga på första sidan på Google på dessa sökbegrepp, då det är här vi på allvar kan komma in i dina kunders egenvalda besluts- och köpprocess.

Tillsammans med dig tillvaratar vi din fulla potential och kraft på Google som affärskanal för att ge dig fler leads och konkreta affärer.

Vår process vid sökmotoroptimering

Vår process vid sökmotoroptimering

Genom våra metoder, vår kompetens och vårt arbetssätt hjälper vi dig att optimera och maximera hela kedjan från ett organiskt sök på Google till en konkret affär, där allt är mätbart från start.

Kostnadsfri sökordsanalys

Vill du få en kostnadsfri SEO-analys?

På new customers hjälper vi företag inom många olika branscher med SEO, vars webbplatser är byggda i Shopify, i syfte att nå toppen på sina strategiska och affärsnära sök. När du väljer oss som din affärspartner, är det precis vad du kan förvänta dig av oss.

Vill du jobba med sökmotoroptimering och veta mer hur din hemsida presterar idag, samt vilken potential som finns? Då är du varmt välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri SEO-analys av din webbplats.

Shopify-SEO - vad kan vi förvänta oss i framtiden?

SEO i Shopify: Vad kan vi förvänta oss i framtiden?

E-handelsvärlden och sökmotoroptimering (SEO) är två områden som ständigt utvecklas. Med teknikens snabba framsteg och förändrade användarbeteenden är det viktigt att förstå var framtiden för SEO i Shopify kan vara på väg. Låt oss utforska några av de trender och förändringar vi kan förvänta oss i närmaste framtid:

Röstbaserad sökning

Med populariteten av smarta assistenter som Google Assistant, Siri och Alexa ökar användningen av röstbaserade sökningar. Detta kommer sannolikt att påverka hur människor söker efter produkter online. Shopify-ägare kommer att behöva anpassa sin SEO-strategi för att matcha mer konversationsliknande sökfraser.

AI och maskininlärning

Sökmotorer använder alltmer artificiell intelligens för att förstå och ranka webbplatser. Detta kan leda till mer dynamiska och anpassade sökresultat, vilket i sin tur påverkar hur e-handlare optimerar sina butiker.

Mobile first

Medan mobiloptimering redan är en prioritet idag, kommer detta bara att bli ännu viktigare. Google har redan flyttat till mobile first indexering, vilket innebär att en mobiloptimerad butik är avgörande.

REACT
Använder du React?
Läs mer om SEO React

Förbättrad lokalisering

Med teknologiska framsteg kommer sökmotorer att kunna erbjuda ännu mer exakta lokala sökresultat. För Shopify-butiker kan detta innebära större chanser att rikta sig till en lokal kundbas.

Utökade realiteter (AR) i e-handel

AR börjar göra sitt intåg i e-handel, vilket ger kunderna möjlighet att ”prova” produkter virtuellt innan köp. Detta kan påverka sökresultaten, särskilt när kunder söker efter AR-aktiverade shoppingupplevelser.

Fokus på användarupplevelse (UX)

Google har börjat lägga mer vikt vid webbplatsens prestanda och användarvänlighet när det gäller ranking. Så förutom traditionella SEO-metoder kommer UX-optimering att bli ännu viktigare.

Inbyggda SEO-verktyg i Shopify

Med tanke på SEO:s växande betydelse är det sannolikt att Shopify kommer att fortsätta förbättra och integrera fler inbyggda SEO-verktyg för butiksägare.

Evolverande sökalgoritmer

Som alltid kommer sökmotorernas algoritmer att fortsätta förändras och utvecklas. E-handlare kommer att behöva hålla sig uppdaterade för att anpassa sina strategier därefter.

Kontakta oss

Varmt välkommen till oss på new customers. Vi har specialiserat oss på att skapa mer trafik till din webb, få ut mer affärer från webben och uppgradera dina kunders kundresa.

Stockholm Address
Stockholm
Kungsgatan 9
111 43 Stockholm
Göteborg Address
Göteborg
Kungsportsavenyn 21
411 36 Göteborg

Letar du efter våra medarbetare? Hitta dem här.