Logo

Analys

Din webbplats är en viktig del av ditt företag och navet i all din kommunikation, men för att den ska kunna göra sitt jobb effektivt behöver du förstå hur den presterar samt hur dina besökare interagerar med den – och det är här analysen kommer in.

Analys-1024x576

Genom att mäta, tolka och förstå data från din webbplats kan du optimera dess prestanda, förbättra användarupplevelsen och maximera ditt företags resultat. Men det är tydligt att många företag fortfarande inte utnyttjar denna kraftfulla resurs. Låt oss förklara varför analys är så viktig, vad det kan innebära att inte ta tillvara på den potential som den erbjuder och hur vi på new customers jobbar med analys.

Vad är analys?

Analys innebär en systematisk undersökning och utvärdering av data eller information genom att bryta ner det i dess komponenter för att förstå vissa strukturer, funktioner och aktiviteter. I detta sammanhang, när vi talar om analys av en webbplats, innebär det att noggrant granska och tolka data som har samlats in från webbplatsens användare och deras beteenden. Detta kan inkludera vilka sidor de besöker, hur länge de stannar, vilka handlingar de utför, vilka enheter de använder och mycket mer.

Analysen används för att förstå webbplatsens prestanda, identifiera styrkor och svagheter, och att upptäcka möjligheter för förbättringar. Genom att mäta och analysera dessa data, kan företag få värdefulla insikter som hjälper dem att göra informerade beslut för att optimera sin webbplats, förbättra användarupplevelsen, och i slutändan öka sina affärsresultat.

Varför är det viktigt med analys?

Sökmotoroptimering, eller SEO, är en viktig komponent för alla företag som strävar efter att förbättra sin synlighet och attrahera mer organisk trafik till sin webbplats.

En central del av SEO-arbetet är analysen, vilket innebär att samla in och tolka data för att förstå hur väl webbplatsen presterar och hur den kan förbättras:

Förstå din trafik

Genom att analysera dina webbplatsdata kan du förstå varifrån din trafik kommer. Detta kan hjälpa dig att optimera dina marknadsföringsinsatser och prioritera de kanaler som driver mest trafik.

Identifiera nyckelord

SEO-analys hjälper dig att identifiera vilka sökord som dina potentiella kunder använder när de söker efter dina produkter eller tjänster, samt vilka nyckelord som fungerar bra och vilka som inte gör det. Du kan använda denna information för att förbättra ditt innehåll och öka din ranking i sökmotorer som Google.

Förstå användarbeteende

Analys ger värdefull insikt i hur användare interagerar med din webbplats. Du kan bland annat se vilka sidor som är mest populära, hur länge användare stannar på din webbplats och mycket mer. Denna information kan användas för att förbättra användarupplevelsen och öka konverteringsgraden.

Spåra framsteg

Genom att regelbundet analysera dina SEO-resultat kan du spåra dina framsteg över tid. Detta hjälper dig att se vilka strategier som fungerar och vilka som behöver justeras.

Konkurrensanalys

Analys ger dig också möjlighet att jämföra din webbplats prestanda med dina konkurrenters. Detta kan ge värdefull information om var du kan förbättra och vilka områden du redan presterar bra inom.

Sökord med 1000 sök / månad, får position 1, ca 1800% mer trafik än position 9

Förenklat utryckt med begreppet ovan får position 1 ca 325 klick och position 9 som får 18 klick. Det innebär ca 18 gånger mer trafik till någon annan som arbetar konsekvent med sin digitala marknadsföring.

Klick-Google-Serp-Sokresultat

Vet du vad en affär är värd för dig?

Då kan du snabbt räkna ut vad den kan kosta dig att inte ranka högt på Google i detta fall:

Förlorade affärsmöjligheter 

Om dina konkurrenter syns högre upp på Google än vad du gör, kan det leda till förlorade leads och affärsmöjligheter.

Lägre försäljning

Om dina konkurrenter syns högt upp på Google och inte du, kan det leda till lägre försäljning och minskad lönsamhet.

Dålig varumärkeskännedom 

Om ditt företag inte syns tillräckligt på nätet kan det påverka din varumärkeskännedom negativt, vilket kan leda till att kunder inte tänker på att välja ditt företag när de har ett behov eller att du ens är ett alternativ.

Att regelbundet analysera webbplatsens data är alltså avgörande för att kunna förstå, optimera och förbättra din online närvaro och prestation.

6 saker att vinna på att analysera din webbplats

Rätt trafik

Genom att förstå varifrån din trafik kommer och vilka sökord som driver den, kan du optimera ditt innehåll för att attrahera mer av den rätta typen av besökare.

Högre konverteringsgrad

Analys kan avslöja vilka sidor och vilket innehåll som mest framgångsrikt omvandlar besökare till kunder. Med denna information kan du fokusera på att förbättra de områden som fungerar bäst.

Effektivare marknadsföring

Datan som du får tillgång till genom analys kan visa vilka av dina marknadsföringskanaler som ger bäst resultat, vilket hjälper dig att investera dina resurser mer effektivt.

Konkurrensfördelar

Genom att jämföra dina resultat med konkurrenterna kan du identifiera var du har fördelar och var du behöver förbättras.

Ökad ROI

Genom att använda analys för att informera och justera din SEO-strategi, kan du öka avkastningen på din investering genom att maximera effektiviteten av dina SEO-insatser.

Kostnadseffektivitet

Analys hjälper till att identifiera vilka åtgärder som ger mest värde i förhållande till kostnaden. Om du till exempel märker att vissa sökord eller tekniker driver mycket trafik utan att kräva mycket investering, kan du prioritera dessa över andra, mer kostsamma åtgärder. Detta gör att du kan optimera din budget och få mer värde för dina marknadsföringspengar.

NC_Porträtt_Nicklas_Larenholtz

Vill du veta mer?

Kontakta mig, Nicklas Larenholtz

Head of SEO

+46 73 80 123 17
nicklasl@newcustomers.se

Verktyg som underlättar analys

Sökmotoroptimering är en central del av digital marknadsföring och kräver noggrann uppföljning och analys för att maximera effektiviteten.

Att förstå hur din webbplats presterar, vilka sökord som driver trafik och hur besökarna interagerar med ditt innehåll är nyckeln till framgång. Google, som världens ledande sökmotor, har utvecklat specifika verktyg för att hjälpa webbplatsägare att få dessa insikter och därmed förbättra din SEO-strategi.

Låt oss gå igenom några av dessa verktyg och hur de kan bidra till att optimera din webbplats och din digitala närvaro:

Google Analytics

Detta är ett gratisverktyg som tillhandahåller detaljerad information om hur besökare hittar och interagerar med din webbplats. Det kan hjälpa dig att förstå vilka sidor som är mest populära, hur länge besökare stannar på din webbplats, vilka sökord som driver mest trafik och mycket mer. Denna information kan användas för att optimera ditt innehåll och förbättra din SEO-strategi.

Mercuri_Recension

“Förutom att förbättra våra resultat hjälper New Customers oss att hjälpa oss själva vilket var centralt för oss när vi letade efter en partner. Under de år vi jobbat med New Customers har vi blivit betydligt smartare och självgående vilket varit otroligt utvecklande. När vi behöver dem finns de alltid där som bollplank!” - Maria Kruusmägi Marketing Coordinator på Mercuri International Sverige AB

Villa Fridhem_recension

Så tacksam över att vi valde att samarbeta med new customers. Vi kan redan efter ett par veckor se hur vi klättrar på google och får in nya helt gäster och bokningar. De är experter på sina områden och otroligt bra på att förklara och lära ut. Rekommenderar new customers till alla som har en digital närvaro. ⭐️ - Erica Medberg Marknadschef på Villa Fridhem

Vill du ha hjälp med övergången till GA4?

Den nya versionen av Google Analytics (GA4) erbjuder en mängd förbättrade funktioner och mer sofistikerade analysmöjligheter, vilket gör det till ett kraftfullt verktyg för att förstå din webbplats prestanda och användarnas beteende.

GA4 är utformat för att bättre förstå kundresan genom att koppla samman data från olika enheter och interaktioner. Den nya versionen innefattar mer omfattande rapporteringsfunktioner och förbättrad maskininlärning för att ge djupare insikter och mer exakta prognoser. Dessutom har Google tagit ett steg mot ett mer integritetscentrerat tillvägagångssätt, där GA4 är utformat för att fungera effektivt även när cookies eller andra identifierare inte är tillgängliga.

Att byta till GA4 kan dock vara en komplex process som involverar att konfigurera den nya plattformen, migrera din gamla data och lära dig hur du ska använda de nya funktionerna och rapporterna. Här kan vi på new customers hjälpa dig.

Vårt team besitter djup kunskap om Google Analytics och vi har redan hjälpt många företag att smidigt övergå till GA4. Vi kan stödja dig genom hela processen – från att konfigurera den nya plattformen, till att analysera dina data med de nya verktygen.

Google-analytics-1024x714
Om du vill ha hjälp med övergången till GA4, tveka inte att kontakta oss!
Kontakta oss

Google Search Console

google-search-console

Detta verktyg ger insikter om hur Google ser din webbplats. Det kan hjälpa dig att identifiera eventuella problem som kan påverka din webbplats ranking, såsom brutna länkar eller problem med mobil användarvänlighet. Det visar också vilka sökfrågor som driver mest trafik till din webbplats, vilket kan vara mycket värdefullt för att förstå vilka sökord du bör fokusera på.

Digital frånvaro kan kosta ditt företag dyrt

Det stora problemet ligger i att många svenska företag inte regelbundet gör analyser av sina webbplatser och deras resultat, vilket skapar en blind punkt när det kommer till att förstå vad företagets digitala närvaro faktiskt bidrar med. Detta innebär att företaget inte fullt ut vet vad de lägger pengarna på, vad det genererar och vilka delar av deras digitala marknadsföring som faktiskt är effektiva.

En konsekvens av denna brist på insikt kan vara att företaget investerar tid och pengar i strategier eller kanaler som inte ger optimal avkastning. Men det handlar inte bara om att analysera data, det är bara halva striden. Den andra halvan består av att optimera baserat på de insikter man får från sin analys. Detta innebär att ständigt justera och förbättra sina digitala strategier för att uppnå bättre resultat. Om företaget till exempel upptäcker att en viss typ av innehåll genererar mer trafik än andra, kan det vara lönsamt att investera mer i den typen av innehåll.

Här finns med andra ord en enorm potential för att generera fler leads och affärer. Genom att regelbundet analysera och optimera sin webbplats kan företaget förbättra sin digitala närvaro, attrahera fler besökare och konvertera dessa besökare till kunder – alltså öka sin lönsamhet!

Hur man beräknar kostnaden för digital frånvaro?

Att beräkna kostnaden för digital frånvaro kan låta svårt, men det är i grunden enkel matematik eftersom det är en kombination av förlorade affärsmöjligheter, lägre försäljning och minskad varumärkeskännedom.

digital-franvaro
Läs vår artikel om digital frånvaro här
Digital frånvaro

Vanliga frågor och svar om analys

Vad menas med att göra en analys?
Varför analys?
Hur gör man en analys av en text?
Vad ska en analys innehålla?

Kontakta oss

Varmt välkommen till oss på new customers. Vi har specialiserat oss på att skapa mer trafik till din webb, få ut mer affärer från webben och uppgradera dina kunders kundresa.

Stockholm Address
Stockholm
Kungsgatan 9
111 43 Stockholm
Göteborg Address
Göteborg
Kungsportsavenyn 21
411 36 Göteborg

Letar du efter våra medarbetare? Hitta dem här.