Digital marknadsföring

Vet du hur mycket din digitala frånvaro kostar?

Som företag är det viktigt med digital närvaro. Det har du säkert hört flera gånger förut. Det mesta vi gör idag sker online. Som privatkund när behöver en tjänst, när vi ska handla eller när vi söker information. Som företagare när vi marknadsför våra produkter och tjänster, kommunicerar med kunder och utvecklar våra verksamheter.

I dagens digitala landskap är det avgörande för företag att ha en stark digital närvaro för att nå ut till potentiella kunder och skapa tillväxt. När allt fler konsumenter vänder sig till internet för att hitta information om produkter och tjänster, är det en förlorad möjlighet att inte synas där de söker. Detta kan leda till att ditt företag missar värdefulla kundmöjligheter, vilket i sin tur kan leda till minskade intäkter och försämrad konkurrenskraft.

Men har du någonsin funderat på hur mycket din digitala frånvaro kostar dig? I den här artikeln kommer vi att utforska begreppet digital frånvaro och hur det kan påverka dina resultat.

Vet du hur mycket din digitala frånvaro kostar?

Sökord med 1000 sök / månad, får position 1, ca 1800% mer trafik än position 9

Förenklat utryckt med begreppet ovan får position 1 ca 325 klick och position 9 som får 18 klick. Det innebär ca 18 gånger mer trafik till någon annan som arbetar konsekvent med sin digitala marknadsföring.

 

SEO-Kalkylator

Skapa försprång i den digitala världen – Beräkna ditt SEO-värde med vår kalkylator och se din potential!

Värde SEO

Förändra ditt besökarantal och upptäck ditt framtida SEO-resultat!

Levererat värde per månad

Vad är digital frånvaro?

Digital frånvaro innebär att ett företag eller en organisation inte syns eller har en svag närvaro på internet, särskilt i sökmotorer som Google. Detta kan påverka förmågan att attrahera potentiella kunder och skapa affärsmöjligheter, eftersom kunder som söker efter produkter eller tjänster på nätet inte hittar företaget eller erbjudandet.

Digital frånvaro kan leda till att konkurrenter som har en starkare digital närvaro får fler affärer och stärker sina verksamheter, medan företaget med digital frånvaro får ett allt tuffare motstånd att möta.

5 sätt – så påverkar din digitala frånvaro dig

1. Minskad synlighet

Om ditt företag inte syns i sökmotorer som Google, minskar chansen att potentiella kunder hittar dig när de söker efter produkter eller tjänster som du erbjuder. Detta leder i sin tur till färre kundförfrågningar och affärsmöjligheter.

2. Förlorade affärsmöjligheter

Om konkurrenterna har en starkare digital närvaro än ditt företag, kommer de att dra nytta av det genom att få fler affärer och kunder. Detta innebär att ditt företag förlorar potentiella intäkter och marknadsandelar.

3. Svagare varumärkesmedvetenhet

Digital frånvaro kan påverka hur ditt varumärke uppfattas av kunderna. Om du inte är närvarande och synlig online, kan det skapa en bild av att ditt företag inte är lika professionellt eller framgångsrikt som konkurrenterna. I värsta fall vet din målgrupp inte ens om att du existerar.

4. Lägre kundengagemang

Om ditt företag inte har en stark digital närvaro, missar du möjligheten att engagera dig i befintliga kunder och potentiella kunder genom digitala kanaler. Detta kan göra det svårare att bygga långsiktiga relationer och lojalitet hos kunderna.

5. Svårare att mäta och analysera

Utan en digital närvaro blir det svårare att mäta och analysera hur ditt företag presterar online. Detta innebär att du kan ha svårt att identifiera och förstå vilka marknadsföringsinsatser som fungerar och vilka som inte gör det.

8 tips – så ökar du din digitala närvaro

För att bli mer närvarande digitalt och öka din digitala närvaro finns det några saker att tänka på:

Utveckla en genomtänkt digital strategi

För att du ska kunna maximera din digitala närvaro är det viktigt att ha en välplanerad och genomtänkt strategi att jobba efter.

En bra strategi hjälper dig att prioritera dina insatser och resurser på rätt sätt samt att sätta upp realistiska mål för ditt företag. Det innebär att kartlägga din målgrupp, konkurrentanalys, sätta upp tydliga KPI:er (nyckeltal) och planera din digitala marknadsföring och insatser därefter på ett effektivt sätt.

Genom att följa en strategi säkerställer du att dina ansträngningar för att öka din digitala närvaro är fokuserade och ger bästa möjliga resultat.

Skapa en professionell och användarvänlig webbplats

Eftersom din webbplats är navet i all din marknadsföring, måste du börja med att se till att din webbplats är välstrukturerad, snabb och mobilanpassad.

Det är viktigt att webbplatsen ger besökarna den information de söker och att den är enkel att navigera.

Sökmotoroptimera din webbplats

Genom att optimera din webbplats för sökmotorer (sökmotoroptimering) ökar du chansen att ranka högt på Google och andra sökmotorer när kunder söker efter dina produkter eller tjänster.

Det innebär att använda relevanta sökord och fraser i dina webbsidors title-taggar, metabeskrivningar, H1:or och innehåll.

Skapa och dela högkvalitativt innehåll

Publicera regelbundet blogginlägg, artiklar eller nyheter som är intressanta och relevanta för din målgrupp. Detta hjälper dig att etablera ditt företag som en auktoritet inom din bransch och förbättrar dina chanser att ranka högt på Google.

Använd sociala medier

Det finns många olika sociala medieplattformar, som bland annat Facebook, Instagram, LinkedIn och Twitter. Skapa konto och möt din målgrupp, men det gäller att du väljer relevanta plattformar som passar ditt erbjudande och att din målgrupp faktiskt finns här – annars är det bortkastad tid.

Dela ditt innehåll, få din målgrupp att delta i tävlingar, kommunicera med din målgrupp och bygg relationer för att öka din synlighet och varumärkeskännedom. Möjligheterna är oändliga!

Annonsera i Google Ads

Google Ads är ett betalt annonseringssystem som kan hjälpa dig att synas direkt i toppen av sökresultaten för vissa sökord. Genom att använda Google Ads kan du snabbt öka din digitala närvaro och nå potentiella kunder som söker efter dina produkter eller tjänster.

Samla recensioner och omdömen

Uppmuntra nöjda kunder att lämna positiva recensioner och omdömen om ditt företag på exempelvis Google My Business och Trustpilot. Detta kan öka ditt företags trovärdighet och digitala närvaro.

Mät och analysera din digitala närvaro

Genom att använda verktyg som Google Analytics och Google Search Console är det möjligt att mäta och analysera hur din webbplats presterar. Detta ger dig insikt om vilka strategier som fungerar och vilka områden som kan förbättras. Exempelvis som digital marknadsföring som SEO & SEM

Hur man beräknar kostnaden för digital frånvaro?

Att beräkna kostnaden för digital frånvaro kan vara svårt eftersom det är en kombination av förlorade affärsmöjligheter, lägre försäljning och minskad varumärkeskännedom:

 • Förlorade affärsmöjligheter: Om dina konkurrenter syns högre upp på Google än vad du gör, kan det leda till förlorade leads och affärsmöjligheter.

 • Lägre försäljning: Om dina konkurrenter syns högt upp på Google och inte du, kan det leda till lägre försäljning och minskad lönsamhet.

 • Dålig varumärkeskännedom: Om ditt företag inte syns tillräckligt på nätet kan det påverka din varumärkeskännedom negativt, vilket kan leda till att kunder inte tänker på att välja ditt företag när de har ett behov eller att du ens är ett alternativ.

Ta reda på hur digitalt frånvarande du är

Kontakta oss för en kostnadsfri analys! I vår analys ger vi dig svar på vilka positioner du har på Google i dagsläget, vilka sökord som är mest lönsamma för dig att optimera för samt vilken potential du har att nå toppen och öka din digitala närvaro.

Kostnadsfri möjlighetsanalys

Vi hjälper dig att göra en möjlighetsanalys där vi tar fram dina mest affärsnära och strategiska sökbegrepp, vad de har för sökvolym och hur du ligger till i jämförelse med dina konkurrenter.
  Vet du hur mycket din digitala frånvaro kostar? Vanliga frågor och svar!

  För att ta reda på den digitala frånvaron för ditt företag, kan du göra en analys av din nuvarande digitala närvaro. Detta innefattar att utvärdera din synlighet på sökmotorer som Google, sociala medier och andra digitala plattformar där du har närvaro. Här är några exempel på hur du kan ta reda på din digitala närvaro:

  1, Sök på dina produkter och tjänster på Google: Sök på dina viktigaste sökord på Google och se var ditt företag syns i sökresultaten. Om du inte syns bland de högsta resultaten eller på första sidan, så är det en indikation på att du har en låg digital närvaro.

  2, Använd verktyg för att analysera din webbplats: Verktyg som Google Analytics och Google Search Console ger dig information om hur din webbplats presterar i sökresultaten och hur många besökare du har på din webbplats. Om du har låg trafik till din webbplats kan detta tyda på att du har en låg digital närvaro.

  3, Utvärdera dina sociala medier: Om du har ett konto sociala medier, utvärdera dina profiler och se hur många följare du har och hur ofta du publicerar innehåll. Om du har en låg följarskara eller sällan publicerar innehåll, så kan det tyda på en låg digital närvaro.

  De vanligaste orsakerna till digital frånvaro inkluderar bristande kunskaper eller resurser för att hantera sin digitala närvaro, brist på intresse eller prioritering av digital närvaro samt rädsla för negativ feedback eller recensioner online.

  Dessutom kan ett dåligt SEO-arbete, en bristfällig närvaro på sociala medier och dåligt eller bristfälligt innehåll på webbplatsen påverka din digitala närvaro och leda till en lägre synlighet på nätet. Det är viktigt att identifiera dessa hinder för att kunna ta steget för att öka din digitala närvaro och nå din målgrupp på ett effektivt sätt.

  Genom att ha en tydlig digital marknadsföringsstrategi och jobba med sökmotoroptimering, sociala medier och bra innehåll på din webbplats kan du förbättra din digitala närvaro och öka dina möjligheter att nå din målgrupp online.

  Du kan använda verktyg som Google Analytics, SEMrush och Ahrefs för att mäta och analysera din digitala närvaro och identifiera möjligheter att förbättra den.

  Digital frånvaro kan påverka företagets lönsamhet genom att det förlorar potentiella kunder, trovärdighet och missar möjligheter att växa samt lyckas online. Genom att förbättra din digitala närvaro kan du öka dina intäkter och försäljning.

  Du kan mäta din digitala närvaro själv genom att använda verktyg som Google Analytics, SEMrush och Ahrefs. Men om du inte har tid, resurser eller kunskaper för att hantera din digitala närvaro kan du anlita en specialist för att hjälpa dig. Vi på new customers finns bara ett samtal bort och hjälper dig gärna!

  De bästa strategierna för att förbättra din digitala närvaro inkluderar att optimera din webbplats för sökmotorer, använda sociala medier för att öka din synlighet online och använda annonsering för att nå en bredare publik. Det är även viktigt att övervaka din digitala närvaro regelbundet och göra justeringar när det behövs.